Brynløft

 

Formål:
At løfte øjenbrynene, så panden kan slappe af og dermed mindske tværgående rynker i panden.

Operation:
Foregår almindeligvis i lokal bedøvelse ambulant. Hudsnittene lægges oftest i hårgrænsen i pandens øverste del ud mod tindingen. I enkelte tilfælde kan snit lige over selve øjenbrynet komme på tale.
Pandehuden og musklen løsnes ned til øjenbrynet. I nogle tilfælde placeres en tråd et par steder på indersiden af brynet og fæstnes oppe ved hudsnittet. Herefter lukkes de små snit, og pandehuden holdes i ro i ca. en uge, som regel med plasterforbinding i den periode.

Efterforløb:
Pandemusklerne skal holdes meget i ro for ikke at trække i det væv, som har været løsnet og gerne skulle fæstne sig i den nye position. Man kan have ondt i panden og eventuelt have behov for smertestillende medicin nogle dage. Forbinding og tråde fjernes efter ca. en uge. Det tilrådes som regel at være sygemeldt i denne periode, muligvis længere, afhængig af hvilket arbejde man har. Hævelse af panden og hævelse og misfarvning omkring øjnene er almindeligt efter operationen. Nedsat følesans i panden og et stykke op på issen i et stykke tid er også almindeligt. Det tilrådes almindeligvis at ligge med kolde pakninger over øjnene og panden resten af den dag, man er opereret.

Komplikationer:
Blødning, infektion og forsinket sårheling ses sjældent. Trådene kan give sig for tidligt, så panden ikke fæstner som ønsket. Dette skyldes oftest manglende ro efter operationen.

Bivirkninger:
Nedsat følesans i panden kan forekomme længe efter operationen, og kan i sjældne tilfælde være permanent.