Brystformindskende operation

 

Formål:
Med en brystformindskende operation af barmen hos en normal vægtig kvinde, fjernes eller nedsættes generne som skyldes de tunge bryster. De kan bestå i ømhed af barmen og smerter i nakke, skuldre og ryg samt øget tendens til hovedpine. Overvægt og rygning nedsætter i betydelig grad muligheden for et godt resultat.

Operation:
Operationen udføres enten i fuld bedøvelse eller i lokal bedøvelse suppleret med indsprøjtning af smertestillende medicin og sovemidler. Ved operationen fjernes det overskydende hud og brystvæv. Brystvorten flyttes på en stilk af brystvæv op på sin nye plads. Som regel formindskes også brystvortens størrelse.

Forløb:
Efter operationen anlægges en fast støttende bandage, evt. som BH. Er der under operationen anlagt dræn i hvert bryst, kan disse fjernes efter 1-3 dage. Skal der fjernes tråde, fjernes disse efter 10-16 dage. Arbejde kan genoptages efter at trådende er fjernet. Sport først efter 3-6 uger. Støttende BH bør anvendes døgnet rundt i 2-3 mdr.
Normalt er der en vis ømhed i barmen i ca. 1 uge, men egentlige smerter er usædvanlige. Barmen er hævet de første uger, men falder herefter på plads. Samtidig kan barmen falde lidt ned i forhold til den første tid efter operationen. Afhængig af typen af operation kan der være korte eller meget lange ar, og de er ofte temmelig synlige. Misfarvning af huden på brystet er normalt og forbigående som et ”blåt” mærke.

Komplikationer:
Føleforstyrrelser:
Følesansen i huden og i brystvorterne kan ændres forbigående eller permanent.
Amme problemer:
I nogle tilfælde ændres eller forsvinder evnen til at amme.
Blødning:
Der kan opstå blodansamlinger i efterforløbet, som kræver ny operation med det samme.
Betændelse:
Infektion kan forekomme, og kan forlænge efterforløbet og påvirke resultatet.
Vævsdød:
Hvis blodforsyningen i vævet påvirkes mere end forventet, vil der kunne opstå vævsdød i huden og evt. også i selve brystvorterne.
Blodpropper:
I sjældne tilfælde kan forekomme blodpropper i venerne på benene, som kan sprede sig til lungerne.

Rygning nedsætter sårhelingen og øger risikoen for vævsdød og infektion, hvilket også gælder overvægtige.