Vævsfyldere (fillers)


Formål:
Vævsfyldere er en gruppe stoffer af meget forskellig art, der kan anvendes til indsprøjtning i læderhuden eller under huden med det formål at udglatte rynker eller med henblik på at give øget fylde.
Stofferne kan være mere eller mindre permanente og inddeles groft i midlertidige og permanente. Der findes talrige forskellige midler og nye kommer til hele tiden.
De permanente geler er kun beregnet på indsprøjtning under huden, og derfor er de ikke egnede til at udglatte små fine rynker, men større furer eller huller.
Ved behandling kan forventes udjævning af rynker og folder i nogen grad, men stadig synlig ændring af hudens overflade. Ved behandling af læber bliver disse mere fyldige og fremstående.

Teknik:
Inden indsprøjtning af stoffet kan der lægges lokalbedøvende creme eller et lokalbedøvende blok for at mindske ubehaget.
Herefter indsprøjtes stoffet i små mængder med en tynd kanyle

Forløb:
Effekten kan ses umiddelbart efter at gelen er sprøjtet ind.
Såfremt man er behandlet med et af de midlertidige stoffer, som er biologisk nedbrydelige, skal man regne med, at behandlingen skal gentages. Varigheden af den enkelte behandling er meget individuel. Efter første behandling skal man påregne, at virkningen aftager efter 3-6 måneder. Behandlingen kan gentages lige så ofte man ønsker.
Er man behandlet med et af de permanente midler forsvinder stoffet ikke. Behandlingen kan gentages ved yderligere aldersforandringer.

Bivirkninger:
Umiddelbart efter behandlingen kan det behandlede område være lidt rødt, ømt og hævet, hvilket fortager sig i løbet af et par dage.
I sjældne tilfælde kan ses blålig misfarvning, som svinder efter et par dage.
Huden og læbernes slimhinde kan fremtræde uregelmæssig, hvis det indsprøjtede stof ikke er fordelt helt jævnt.

Komplikationer:
Yderst sjældent kan det behandlede område blive inficeret.
Ved gentagen brug kan man se fortykkelse af det behandlede område.
Såfremt der er sprøjtet for meget ind af et permanent stof, og der opstår en uhensigtsmæssig bule, kan de fleste af disse stoffer ikke fjernes igen.