Hårtransplantation

 

Formål:
Ved en hårtransplantation flyttes hår fra nakkeregionen til områder uden eller med tyndt hårdække, som regel tindinger og bageste del af issen. Den hyppigste årsag til hårtab er hårsækkenes følsomhed for mandligt kønshormon. Ved transplantationen flyttes hår fra områder hvor følsomheden er mindre, hvilket typisk gælder nakkeregionen, til områder hvor den er større. Jo mindre bundter af hår der flyttes ad gangen jo mere naturligt resultat. Ved den såkaldte mikroteknik flyttes således 1-4 hårsække ad gangen, og opnås derved et meget naturligt resultat. Tætheden af håret afhænger af, hvor mange hårsække der er flyttet, og ofte kræves flere behandlinger for at opnå et tæt resultat. Hårene bliver til gengæld siddende ligeså længe som hårene på det sted, hvor de er taget fra.

Operation:
Hårtransplantation udføres normalt i lokalbedøvelse med tilskud af et beroligende middel.
Efter anlæggelse af den første lokalbedøvelse, fjernes et stykke hud med hår fra baghovedet. Stedet sys sammen, og efterfølgende kan blot forventes et stregformet ar, som normalt vil være skjult af det omgivende hår.
Selve hårtransplantationen foretages derpå efter anlæggelse af yderligere lokalbedøvelse. Med specielle mikroknive laves sprækker eller huller i hovedbunden, som små bundter af 1-4 hårsække placeres i. Operationen varer ofte flere timer, og kan være temmelig anstrengende for patienten. Bortset fra ubehag ved bedøvelsen er smertegener til gengæld få.
De transplanterede områder dækkes efter operationen med en tynd forbinding. Denne forbinding kan fjernes efter 2-3 dage og håret vaskes forsigtigt. Lette smerter efter operationen kan forekomme, men svinder hurtigt, og kan behandles med milde smertestillende midler som fx Panodil eller lignende.

Forløb:
85-95 % af hårene kan forventes at overleve og fortsætte væksten. Da de transplanterede hår ved flytningen kun er 2-3 mm lange, kan der først påregnes hårlængde til en egentlig frisure efter 1-3 måneder. Der må ikke forventes samme tæthed af håret som før hårtabet, og frisuren vil være mere gennemsigtig. Efter hårvask kan der være en del fastsiddende skorper som først vil falde af efter adskillige dage. Trådene i donorstedet fjernes efter 7-10 dage. Normalt er der en vis ømhed og evt. kløe i hovedbunden. Hovedpine kan forekomme i varierende grad.

Komplikationer:
Der kan specielt i donorstedet opstå blodansamling, som kræver behandling. Infektion kan forekomme i både donorstedet og i det transplanterede område. Hvis hårsækkene har taget skade under flytningen eller er placeret skævt, kan væksten forstyrres og resultere i små krøllede eller skæve hår, i værste fald overlever hårsækkene ikke, og der ses bare pletter.
Indtagelse af lette smertestillende midler, undtagen Paracetamol, øger risikoen for blødning. Det samme er tilfældet ved indtagelse af fiskeolie. Ingen former for naturlægemidler bør indtages indtil 2 uger før eller i forbindelse med operationen.