Operation af cutis laxa


Formål:

Slapt maveskind ses især efter stort vægttab og/eller efter graviditeter.
Forudsætningen for et godt resultat er, at man ikke er overvægtig. Overvægtige patienter skal tabe sig inden operation. Rygere skal nedsætte, helst ophøre med rygning, inden operation. Overvægt og rygning øger risikoen for komplikationer betydeligt.
Formålet med operationen er at stramme maveskindet op og fjerne hudoverskuddet. Er der slaphed af bugvægsmuskulaturen strammes denne også op (bugvægsplastik). Navlen bevares. Operation kan eventuelt kombineres med fedtsugning i flankerne.

Operationen:
Operationen foregår i fuld bedøvelse og kan vare fra 1½- 3 timer. Der lægges et snit nedadtil på maven over skambenet og ud over hoftekammen, afhængig af hvor løs huden er. Navlestilken frigøres. Hud og underhud løsnes op til ribbenene. Overskydende hud og underhud fjernes. Eventuelt foretages en bugvægsplastik. Slutteligt laves nyt ”hul” til navlen. Ved behov anlægges sugedræn til opsamling af blod og vævsvæske. Sårene sys under nogen stramning og dækkes med plaster.
Afhængig af hudens slaphed kan operationen evt. begrænses til kun at gå til navlen, som så ikke påvirkes. Denne operation kan afhængig af behovet kombineres med fedtsugning af hele maveregionen.
Efter operationen anlægges evt. en let komprimerende forbinding. Operationen efterlader ar omkring navlen og i varierende grad på maven og ud over hoftekammen.

Forløb:
De første dage må man ikke ligge udstrakt, men med let bøjede ben. Det tilrådes jævnligt at gå omkring i let foroverbøjet stilling, dels for at mindske trækket på sårene, dels for at bedre blodomløbet i benene. Drænene fjernes på klinikken efter et par dage, afhængig af hvor meget væske der kommer i dem.
Smertestillende medicin og antibiotika gives efter klinikkens sædvanlige retningslinjer.
Skal der fjernes tråde, fjernes de efter 2-3 uger; samtidig foretages sårkontrol.
Undgå tunge løft, sport og motion i ca. 1-2 måneder, for at skåne arrene og den eventuelle bugvægsplastik.

Bivirkninger:
Ofte findes nogen, men begrænsede smerter. Området kan have tendens til hævelse i op til 2 måneder efter operationen. Især omkring arrene ses hyppigt føleforstyrrelser, som kan være permanente, men som regel kun er forbigående.
Arrene vil være permanente. På forhånd kan man ikke garantere et bestemt udseende af arrene efter operationen. I sjældne tilfælde kan ses skred af såret med forsinket heling og uskøn ardannelse til følge.
Hårgrænsen over skambenet rykker lidt opad.

Komplikationer:
I efterforløbet kan optræde væskeansamling under huden, som kan udtømmes ved punktur.
De første dage efter operationen kan opstå blodansamling (hæmatom), som kan kræve punktur eller en ny operation, hvor man fjerner det størknede blod og standser evt. blødning. Infektion er sjældent og hyppigst hos overvægtige og tobaksrygere.
Vævsdød (nekrose) efter operationen er en uhyre sjælden, men alvorlig komplikation, der kan kræve korrektion af arret og i nogle tilfælde hudtransplantation.